Frans Hattink

Frans Hattink

Met de folkrevival in de ´70 jaren maakte ik voor het eerst kennis met de doedelzak.

Mijn passie lag bij de Uilleannpipes. Na een bezoek aan Dublin en de Willy Clancy Music school in Miltown Malbay (West Ierland), was ik helemaal verkocht. Ik wilde een set pipes en leren spelen. De toen al bejaarde bouwer en speler, Dan o`Dowd uit Dublin heeft mijn pipes gemaakt. Vervolgens ging ik ieder jaar naar de Music school in Miltown Malbay waar les gegeven werd door o.a. Liam O' Flynn en Paddy Keenan. Davy Spillane liep daar als jochie rond. Those were the days!

Niet veel later bouwde ik zelf verschillende muziekinstrumenten (o.a de Noardske Balke, een Fries type plankciter), gaf cursussen in instrumentenbouw aan verschillende creativiteitscentra in het Noorden en deed mee aan muziekprojecten in het onderwijs. De Uilleann pipes werden ingeruild voor de doedelzakken uit Frankrijk en Vlaanderen. In deze tijd vonden tevens de eerste cursusweekenden van de toen nog prille Stichting Draailier en Doedelzak plaats.

Begin jaren '80 had ik veel contact met Rémy Dubois, de bekende doedelzakbouwer uit Wallonië. Van Rémy heb ik veel geleerd, hij was de aanzet voor mijn doedelzakbouwactiviteiten.

Op het moment ben ik al jaren professioneel doedelzakbouwer en docent op dit mooie instrument en geef les voor de Stichting Draailier en Doedelzak. Mijn werkzaamheden verricht ik in een mooi, nieuw atelier. Doedelzakbouw is een zeer ambachtelijk vak. Het is meer dan alleen vormgeving. De extra dimensie is de klank en speelbaarheid van een instrument. Met de combinatie van goed hout, technische kennis, een goede informatie-uitwisseling met collega bouwers en daarbij passie voor de doedelzakklank heb ik inmiddels een uitgebreide klantenkring weten op te bouwen.

Cornemuses Jolipipe blijft streven naar innovaties op het gebied van doedelzakbouw. De doedelzak, een eeuwenoud instrument dat nog steeds in ontwikkeling is.